W dniach 7-8 września w naszym mieście miało miejsce ważne wydarzenie Festiwal „Polskie Kulinaria 2024 r”, którego celem była promocja producentów żywności z różnych zakątków Polski. Nie zabrakło na nim wystawców, którzy oferowali swojskie, lokalne i tradycyjne produkty spożywcze, przypominające smaki dzieciństwa. Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się Eko Osada – Farma Zdrowia JaBusko oferująca owoce prosto z sadu. Uczennice naszej szkoły: Michalina Łącka, Amelka Kępa, Zyta Pakosińska, Lena Wilk pod czujnym okiem właścicieli firmy, prowadziły pokaz przygotowywania powideł tradycyjną metodą.
…Bo to jest taka piękna tradycja, że w każdej wsi, kiedy już dojrzewają śliwki, smażyło się powidła. w wielkich, miedzianych kotłach, żeby wyposażyć swoje spiżarnie…
Zgodnie z tradycją, dziewczęta smażyły powidła według dawnego przepisu: „wypestkowane śliwki podgrzewać na niewielkim ogniu, w wielkim żeliwnym garnku. Początkowo bez dodatku cukru, pozwalając na skarmelizowanie naturalnych cukrów owocowych”. Z dużą dozą cierpliwości mieszały powidła, dbając o to, by ten wspaniały produkt nie przypalił się. Wysmażone powidła okazały się ucztą dla smakoszy- kuracjuszy, którzy tłumnie przybyli do osady zachęceni przez nasze uczennice.