SUKCES PSP 1! FESTIWAL STOŁÓW WIGILIJNYCH

 Boże Narodzenie to dla wielu osób czas niezwykły. Święto to ma swoistą atmosferę, napawa radością i miłością.

 Tę cudowną aurę mogli poczuć dużo wcześniej uczniowie naszej szkoły. 18 grudnia wzięli udział w Powiatowym Festiwalu Stołów Wigilijnych. Jego organizatorzy to: Starostwo Powiatowe w Busku-Zdroju, Państwowy Inspektor Sanitarny w Busku-Zdroju, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach i oczywiście  Zespół Szkół Techniczno - Informatycznych w Busku-Zdroju.

 Na sali gimnastycznej tej placówki poszczególne szkoły przygotowały stoły wigilijne. Regulamin podkreślał, że ocenie będzie podlegać regionalizm potraw  w powiązaniu z polską tradycją , aranżacja stołu, smakowitość potraw.

 Przygotowania naszych uczestników trwały kilkanaście dni. Najpierw  zrodził się pomysł, następnie przystąpiono do jego realizacji. 18 grudnia można było zobaczyć jej efekt.

 Nasza szkoła zaprosiła jury i wszystkich uczestników Festiwalu do świątecznego świata skrzatów - małych, malutkich, dużych, wełnianych i tych najwspanialszych
 - z mchu  i gałązek iglaków. Aranżację dopełniał iskrzący się świerkowy las oraz moc gwiazdeczek i gwiazd na udrapowanym symbolicznym niebie.

 Uczniowie biorący udział również ubrani byli świątecznie i troszeczkę „skrzatowo”. Zaprezentowali program,  w którym pięknie opowiedzieli o wszystkich potrawach,  śpiewali kolędy i składali specjalnie ułożone życzenia.

 Sam stół zgodnie z tradycją został nakryty pięknym białym obrusem i aż uginał się pod ciężarem świątecznych pyszności. Na ślicznych talerzach, półmiskach, miseczkach były danie typowo wigilijne: pierożki z farszem rybnym, pierożki z kapustą,  pierożki z ziemniakami i sosem grzybowym, karp z cebulką, kapusta z grzybami, kapusta z grochem, kasza ze śliwkami, sałatka ze śledzi, sałatka jarzynowa, barszcz biały z grzybkami, garus z ziemniaczkami, specjalnie pieczony chleb  (dwa rodzaje),  gołąbki z ziemniakami a także na słodko: pierniczki, makowiec z kaszy jaglanej, sernik, piernik przekładany kremem, piernik z bakaliami, świąteczne ciasto marchewkowe, babeczki reniferki, zupa- krem-  migdałowa. Nie zabrakło również napojów: kompotu z suszu, stuletniej naleweczki-oczywiscie tylko dla dorosłych.

 Wszystkie dania nie tylko cudownie się prezentowały, wspaniale pachniały, ale przede wszystkim smakowały „wręcz niebiańsko”- jak to powiedzieli niektórzy jurorzy i inni uczestnicy konkursu.

 W Festiwalu wzięły  udział uczennice z klasy VI „A”  Nastja Kwolik, Julia Przyłudzka, Eliza Stachowicz, Dominika Walasek, Karolina Walasek, Zuzanna Dąbrowska, Tetiana Pavlova, uczennice z klasy VI „B” : Julia Stępień, Nikola  Ryczek, Patrycja Wagner i uczniowie: Marcel Marek, Daniel Kopniak z VI „A”, Stanisław Wacławik z VI „B”.

Organizatorkami i opiekunkami były panie: Grażyna Kopacz-Sowa i Małgorzata Walczak.

 Ogromną rolę we wszystkich przygotowaniach ( aranżacja, skrzaty, wspaniałe dania) odegrali rodzice uczniów naszej szkoły. Szczególnie dziękujemy paniom: Dagmarze Rawskiej - Kwolik, Justynie Kolarz, Annie Przyłudzkiej, Ilonie Ryczek, Magdalenie Stępień, Beacie Wacławik, Barbarze Wagner oraz  panom: Marcinowi Kwolikowi i  Konradowi Stachowiczowi.

 Dziękujemy też za pyszne potrawy  paniom:  Monice Kopiniak, Ewie Marek, Joannie Stodolnej-Tukendorf, Valentynie Pavlovej, Justynie Poros z córką Zuzanną Suskiewicz  i  panu Ryszardowi Białkowi.

 Wszystkie elementy prezentacji: niezwykła aranżacja stołu i niesamowity „skrzatowy las”, piękny występ uczniów  i przepyszne potrawy złożyły się w całość, która została wysoko oceniona przez jury i nasza szkoła zajęła pierwsze miejsce.

 Udział w Festiwalu Stołów Wigilijnych pobudził zainteresowania naszych uczniów dziedzictwem kulturowym oraz  zwrócił ich uwagę na tradycje i obyczaje bożonarodzeniowe
 i stał się niezapomnianym przeżyciem.

 Pokazał, że  uczniowie i nauczyciele z PSP 1 oraz  ich rodzice  są znakomici i zawsze można na nich liczyć.

Gratulacje!

NA GÓRĘ